Întreţinerea pantofilor din piele naturală: descoperă cum se curăţa şi cum se depozitează corect pantofii de piele

  1.  Întreţinerea pantofilor de piele: ce avantaje au aceştia?
  2. Cum curăţăm corect pantofii din piele
    1. Sfaturi pentru depozitare
    2. Sfaturi pentru a purta corect pantofii din piele


 Fie că este vorba de lustruirea pantofilor cu cremă sau de întreţinerea pantofilor din piele cu ajutorul soluţiilor speciale de curăţare, accesoriile din piele naturală au nevoie de îngrijire specifică pentru a se păstra ca noi o perioadă îndelungată de timp. Nu numai curăţarea face parte din procesul de întreţinere, ci şi depozitarea şi modul de purtare al acestor accesorii, fie că este vorba de pantofi, sandale, papuci sau încălţăminte sport. Vestea bună este că te vei putea bucura de încălţămintea din piele naturală pentru ani la rândul dacă o îngrijeşti corespunzător. Nu ai nevoie de un arsenal întreg de produse pentru o curăţare şi întreţinere eficiente, ci mai degrabă este necesar să optezi pentru produsele care se potrivesc cu piesele din dressing-ul tău. Dacă îţi doreşti să afli cum se curăţa pantofii de piele, cu ce se curăţa pantofii de piele, ce rol are crema de pantofi, dar şi cum poţi să îi porţi în cele mai reuşite combinaţii, am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute:




 Întreţinerea pantofilor de piele: ce avantaje au aceştia?



 Înainte de a descoperi cum se întreţin pantofii din piele întoarsă, mata sau lucioasă, este important să afli mai multe despre avantajele accesoriilor din acest material:


  • Durabilitate. Pielea naturală este un material durabil şi rezistent. Chiar dacă tehnologia a avansat în cazul materialelor sintetice sau a pielii ecologice, pielea naturală rămâne unul dintre cele mai durabile materiale. Te vei putea bucura de încălţămintea din piele timp de ani în şir dacă o întreţii corect, în timp ce piesele din piele ecologică se vor deteriora mai uşor în timp.
  • Confort sporit. Pielea naturală tratată are o textură perfectă pentru încălţăminte, ceea ce înseamnă că tu te vei simţi super comod în pantofii tăi şi vei putea să îţi desfăşori uşor toate activităţile. Este mult mai puţin probabil să ai tăieturi sau bătături de la o pereche de pantofi din piele naturală comparativ cu pantofii din alte materiale. Desigur, acest lucru nu trebuie considerat ca fiind o regulă universală. O pereche de încălţăminte din piele cu un calapod nepotrivit pentru piciorul tău este posibil să te incomodeze destul de tare faţă de o pereche de pantofi de piele ecologică cu un calapod ce se mulează perfect pe forma piciorului tău.
  • Varietate de produse. În trecut, gamă de produse din piele naturală oferită de producători era considerabil mai mică în comparaţie cu produsele din piele ecologică, material textil sau pânză. Ei bine, în prezent, pielea naturală a devenit la fel de versatila precum alte materiale, ceea ce înseamnă mai multe opţiuni pentru cumpărători şi game variate de pantofi pentru ocazii diverse, de la evenimente elegante şi până la ţinute office.
  • Versatilitate. Pielea naturală se poate folosi pentru a crea modele de pantofi versatile, pe care să le porţi aproape oriunde. Vei găsi balerini de damă din piele, sandale, cizme de piele întoarsă, cizme din piele natur, ba chiar şi pantofi sport din acest material. În pantofii de piele potriviţi poţi sta ore în şir încălţat fără să apară vreun disconfort, astfel încât o singură pereche o poţi asorta atât la ţinute de zi, cât şi de seară, în funcţie de design.
  • Modele pentru orice anotimp. Pielea naturală se poate purta vară, primăvara, iarnă sau toamna fără probleme. Pantofii subţiri, lejeri din piele naturală se pot purta cu succes în zilele calde, iar transpiraţia la nivelul piciorului va fi mai redusă datorită calităţii înalte a materialului. De asemenea, pe timpul iernii vei putea încălţa bocanci, cizme sau botine din piele tratată care să reziste excelent în fata zăpezii, ploilor şi a noroiului.
  • Aspect estetic deosebit. Acest material are avantajul de a avea un aspect estetic foarte plăcut şi de a avea un aer clasic şi rafinat. Anumite materiale sintetice pot părea ieftine dacă nu sunt realizate corespunzător şi dacă design-ul pantofului nu este creat cu mare atenţie. În cazul pantofilor de piele, materialul va conferi mereu elegantă, iar calitatea se va observa cu ochiul liber. Vei găsi încălţăminte din piele cu diverse tipuri de design, de la cele sport la cele foarte elegante, însă acest lucru nu schimba rafinamentul materialului de bază.
  • Preţuri prietenoase. În prezent, pantofii din piele nu mai sunt rezervaţi doar pentru cei cu bugete foarte mari. Vei găsi pantofi de piele la preţuri prietenoase, bineînţeles în funcţie de modelul pantofului, de design, de brand şi de tipul de piele. Partea bună este că aproape oricine se poate bucura acum de beneficiile pielii naturale, fără să fie nevoie să cheltuie sume astronomice. De asemenea, există şi opţiunea pantofilor din materiale diverse, însă ce au interiorul tălpii din piele naturală pentru a oferi confort sporit purtătorului.


Cum curăţăm corect pantofii din piele



 Cum se spala pantofii din piele? Cum se curăţa corespunzător pantofii de piele? Ei bine, fie că este vorba de pantofi casual din piele sau pantofi sport din piele, paşii de curăţare rămân în principal aceeaşi. Iată cum să cureţi corect încălţămintea din piele naturală:


  • Nu folosi materiale abrazive. Materialele abrazive pot zgâria pielea naturală, de aceea este indicat să foloseşti produse speciale pentru acest tip de pantofi. Vei găsi bureţi speciali, perii şi chiar şi lavete pentru aceştia.
  • Foloseşte o lavetă din microfibra umedă. Un mod sigur şi eficient de a curăţa pantofii din piele este utilizezi o lavetă din microfibra umedă. Poţi şterge uşor exteriorul şi interioriul pantofilor cu laveta umedă, fără a freca exgerat de tare.
  • Nu spala încălţămintea din piele la maşina de spălat. Pielea naturală este un material rezistent, însă nu este o idee bună să îţi pui pantofii din acest material la maşina de spălat. Detergenţii pentru rufe pot păta pielea, iar programele de spălare pot fi prea dure pentru pantofi, astfel încât aceştia se pot rupe sau deteriora permanent.
  • Nu spala încălţămintea din piele sub duş. Spălarea pantofilor din piele în cadă sau la duş poate însemna deteriorarea mai rapidă a acestora. Jetul de apă puternic şi cantităţile mari de apă împreună cu soluţii de curăţare precum şamponul sau gelul de dus s-ar putea să îţi strice perechile preferate de pantofi.
  • Foloseşte soluţii speciale de curăţare. Poţi găsi spray-uri speciale pentru curăţarea pielii pe care să le aplici pe astfel de încălţăminte, fie că e vorba de pantofi cu platformă, balerini sau cizme. Dacă alegi astfel de soluţii, urmează întocmai instrucţiunile oferite de producător ca să nu strici sau să pătezi materialul.
  • Îndepărtează praful cu o perie. O un accesoriu pentru pantofi cu peri moi este ideal dacă vrei să îndepărtezi depunerile de praf şi impurităţile de pe suprafaţa încălțămintei de piele. Ai grijă să optezi pentru o perie nu foarte abraziva şi să o foloseşti cu mişcări fine, uşoare, fără a apăsa prea tare asupra materialului.
  • Nu folosi substanţe foarte dure. Acetona, oţetul sau bicarbonatul de sodiu sunt soluţii de curăţare ce se folosesc de ani şi ani de zile, însă nu te sfătuim să le încerci pe pantofii tăi preferaţi. Nu poţi şti cu siguranţă cum va reacţiona un anumit tip de piele la curăţarea cu substanţe de acest tip, aşa că este mai bine să nu le testezi. 
  • Foloseşte soluţii de protejare a pielii naturale. Există o mulţime de soluţii ce acţionează ca o barieră asupra pielii naturale. Le vei găsi pe site-uri şi în magazinele de specialitate. De asemenea, poţi utiliza soluţii cu proprietăţi de impermeabilitate, ceea ce înseamnă că pielea naturală nu va fi afectată de apă în cantităţi mari, precum cea de la ploi.
  • Lustruieşte pantofii de piele cu cremă. Cremă de pantofi te va ajuta să obţii un aspect impecabil al pantofilor, un luciu sau un finish mat şi un look de excepţie. Foloseşte o cremă în aceeaşi nuanţă cu cea a pantofilor şi aplic-o cu un bureţel special. Secretul este să nu aplici o cantitate foarte mare. Este de preferat să începi cu mai puţin şi să mai adaugi crema dacă este necesar, decât să aplici din prima o cantitate prea mare.
  • Lasă pantofii să se aerisească. Pentru a preveni mirosul neplăcut din interiorul pantofilor de piele, lasă perechile de încălţăminte la aerisit după purtare, într-o zonă aerisită, precum balconul.
  • Utilizează odorizante pentru încălţăminte sau deodorant de pantofi. Produsele de tip odorizant sau deodorant pentru încălţăminte te vor ajuta să scapi uşor de mirosul neplăcut din interiorul acestora. Asigură-te că alegi produse compatibile cu pielea naturală pentru a nu o deteriora.
  • Îndepărtează petele imediat ce apar. Dacă ai purtat o pereche de pantofi şi aceasta s-a pătat sau s-a murdărit, nu aştepta foarte mult pentru a îndepărta pata. Cu cât vei lăsa mai mult petele fără a le curăţa, acestea se vor usca, vor pătrunde mai adânc în material şi s-ar putea să fie mai dificil de îndepărtat.
  • Curăţă pielea întoarsă cu grijă. Pielea întoarsă este ceva mai pretenţioasă că pielea natur. Pentru a îndepărta praful, impurităţile şi reziduurile foloseşte o cârpă moale uscată sau o perie moale. De asemenea, poţi şterge uşor şi cu o lavetă de microfibra uşor umedă. În cazul în care ai nevoie de o curățare profundă utilizează soluţii speciale pentru pielea întoarsă pe care le găseşti în magazinele de profil.


Sfaturi pentru depozitare


 Depozitarea pantofilor din piele trebuie să se facă corespunzător pentru a te bucura de ei vreme îndelungată:


  • Nu ţine pantofii de piele în locuri cu umezeala. Umezeala poate afecta acest material, de aceea este o idee bună să îi ţii într-un dulap uscat şi răcoros, feriţi de umiditate ridicată.
  • Nu lasă pantofii de piele în locuri nepotrivite. Pantofii lăsaţi la intrarea în casă, fără a fi depozitaţi într-un dulap, un pantofar sau o etajeră se pot deteriora din cauza unor mici accidente. Dacă ai animale de companie, aceştia pot roade sau zgâria pantofii. Chiar şi tu îi poţi strica accidental dacă îi calci de prea multe ori din greşeală sau îi pătezi cu diverse substanţe, tot accidental.
  • Nu ţine pantofii din piele în bătaia directă a soarelui. Expunerea prelungită la razele soarelui poate reduce durata de viaţă a pantofilor din piele, de aceea un loc uscat şi răcoros este cel mai indicat. Chiar şi atunci când vrei să se usuce după spălare, nu lasa încălţămintea din piele pe balcon sau la geam mai mult de câteva ore sau până la uscarea completă.


Sfaturi pentru a purta corect pantofii din piele


 Pentru a întreţine corect încălţămintea din piele este necesară puţină grijă şi în ceea ce priveşte purtarea lor:


  • Nu purta zilnic aceeaşi pereche de pantofi. Pantofii purtaţi zi de zi, ore în şir se pot păta mai repede şi pot căpăta mirosuri neplăcute mai repede. De aceea, este o idee bună să nu porţi aceeaşi pereche de pantofi zi de zi pentru prea mult timp. Dacă totuşi faci acest lucru, nu uita să cureţi pantofii când ajungi acasă şi să îi laşi să se aerisească în interior pentru câteva ore.
  • Nu expune pantofii din piele la condiţii meteo extreme. Nu purta piele naturală netratata pe zăpadă, ploi torenţiale sau gheţuş. În astfel de condiţii, foloseşte doar încălţăminte specială pentru aceste condiţii meteo, fie din piele tratată, piele impermeabilă sau alte materiale speciale.


 Întreţinerea pantofilor din piele nu este deloc complicată dacă respecţi câteva reguli simple precum evitarea substanţelor de uz caznic şi a cârpelor din materiale abrazive, folosirea de soluţii speciale, utilizarea cremei pentru lustruire şi a deodorantelor pentru a combate mirosurile neplăcute. Pentru lustruire, foloseşte cantităţi mici de cremă pentru pantofi şi un bureţel special pentru acest produs. De asemenea, depozitarea accesoriilor din piele se face corespunzător prin evitarea expunerii directe la razele solare şi prin folosirea unui dulap, pantofar sau etajere amplasate într-un loc uscat şi răcoros. În acest mod, îţi vei putea purta perechile preferate de pantofi din piele pentru mult timp, iar aceştia se vor păstra într-o stare excelentă.


Sursa foto: Pexels.com

Comentarii